MASA ROTUNDĂ ,,FAMILIA ÎN MOLDOVA: IERI, AZI, MÂINE”

MASA ROTUNDĂ ,,FAMILIA ÎN MOLDOVA: IERI, AZI, MÂINE”

Cercetătorii Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AȘM, care din anul 2010 este  membru asociat al organizației internaționale ,,Platforma Dialog Eurasia” au  participat la 26 mai a.c. la Masa rotundă ,,FAMILIA ÎN MOLDOVA: IERI, AZI, MÂINE (familia tradițională și modernă, perspective de dezvoltare)”, organizată la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. Evenimentul a demarat cu un mesaj de salut adresat participanților de către Rectorul Universității de Stat ,,Alecu Russo”, prof. univ. Gheorghe Popa. Dialogul dintre reprezentanții comunității științifice, societății civile, mass-media a  fost susținut cu multă abilitate și amabilitate de către moderatorul mesei rotunde, Prorectorul pentru relații internaționale și integrare europeană, doctorul în psihologie, conferențiarul universitar Valentina Pritcan. Comunicările prezentate în cadrul ședinței s-au axat pe cele mai actuale probleme cu care se confruntă astăzi familia din societatea noastră, inclusiv violența în familie, emigrarea părinților și  rămânerea copiilor fără supraveghere, dar și fără educație, căldură părintească, cauzele destrămării familiei, relațiile dintre părinți și copii etc. În acest context, doctorul în filozofie, cercetătorul științific superior al Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, Galina Rogovaia, a ținut neapărat să accentueze importanța și rolul religiei, valorilor morale și spirituale în educarea tinerii generații, în crearea unei familii sănătoase. Unele repere, sugestii de îmbunătățire a cadrului științific de studiere a familiei au fost propuse participanților la Masa rotundă de către  doctorul în sociologie, directorul adjunct al IIEȘP Valeriu Mîndru.

Un interes deosebit au prezentat și datele studiului sociologic desfășurat în rândurile studenților de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți pe un eșantion de 500 tineri în  vârstă de 18 ani și mai mult. Studiul a fost realizat de către reprezentantul ,,Platforma Dialog Eurasia”, revistei ,,DA”  M. Feridun Tiufecci, care de rând cu alte aspecte legate de nivelul de pregătire a tinerilor pentru viața de familie, pune în evidență și un fapt destul de alarmant – doar 12% dintre tinerii chestionați s-au declarat pregătiți pentru viața conjugală. Aceasta denotă, încă odată, că atât familia, cât și școala, societatea în ansamblu, au încă multe restanțe la acest capitol.

Masa rotundă ,,FAMILIA ÎN MOLDOVA: IERI, AZI, MÂINE” la care au fost abordate una dintre cele mai stringente probleme ale societății noastre și propuse unele soluții de redresare a situației din domeniu, s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea Președintelui Comitetului Național al organizației internaționale ,,Platforma Dialog Eurasia”, scriitorul și publicistul Boris Marian.

Problemele discutate în cadrul mesei rotunde au fost reflectate în presă:

- Panorama, 3 iunie 2011, http://www.pan.md/paper/Obshiestvo/Semeynaya-tragediya-

- Moldova Suverană, 31 mai 2011, http://www.moldova-suverana.md/actualitate/social/2026-mas-rotund-.html

- Nezavisimaia Moldova, 3 iunie 2011, http://www.nm.md/daily/article/2011/06/03/0304.html

 

Comments are closed.